"Požiadavky podnikateľov a zamestnávateľov z regiónov, ktorí sú
bytostne závislí od fungovania služieb cestovného ruchu, považujeme za
oprávnené. Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska v súvislosti s
treťou vlnou pandémie opakovane predkladá požiadavky a návrhy, ktoré by
zmiernili negatívne dopady prijatých opatrení a zároveň by umožnili
zabezpečiť si živobytie vlastnými silami," priblížil.
Medzi týmito požiadavkami sú podľa neho zmeny COVID automatu a
fungovanie služieb cestovného ruchu a gastro prevádzok v režime OP aj v
čiernej fáze, zvýšenie intenzity štátnej pomoci na úroveň Prvej pomoci++
či dočasné zníženie sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) pre gastro
prevádzky.
"Prijaté opatrenia, ktoré dočasne umožňujú fungovanie lyžiarskych
stredísk a ubytovacích zariadení, a to aj v období vyhláseného núdzového
stavu a pretrvávajúcej kritickej situácie v nemocniciach, vnímame ako
snahu vlády SR zabezpečiť základné fungovanie cestovného ruchu v
regiónoch ekonomicky závislých od zimnej turistickej sezóny," podčiarkol Harbuľák.
Hotely a penzióny, ktoré sa rozhodnú za stanovených podmienok otvoriť
svoje prevádzky, sú podľa neho pripravené zabezpečiť stanovený režim,
vykonávať testovanie a kontrolu režimových podmienok vo svojich
prevádzkach.
"Zodpovedným prístupom chceme prispieť k zlepšeniu epidemiologickej
situácie na Slovensku a k vytvoreniu podmienok, aby vláda SR čo najskôr
prehodnotila aktuálnu situáciu a umožnila otváranie gastro prevádzok,
akvaparkov a ďalších služieb cestovného ruchu. Napriek dočasným
opatreniam, najmä v zimných strediskách, aj naďalej pretrváva mimoriadne
kritická situácia v ubytovacích a stravovacích prevádzkach," doplnil.
"Opakovane preto vyzývame vládu a žiadame ju o okamžité zvýšenie
intenzity štátnej pomoci pre prevádzky navýšením príspevkov na udržanie
zamestnanosti na Prvú pomoc++, prehodnotením a zvýšením kompenzácií na
20 % poklesu tržieb v schéme pomoci pre cestovný ruch," dodal Harbuľák.